Pure Energy Yoga - Poweryoga

Where are the men in yoga?

Yoga is aan het groeien in populariteit in Nederland. Er komen meer yogastudio’s en steeds meer mensen raken geinteresseerd in de fysieke en mentale voordelen van yoga. Nou ja, mensen…Van deze ‘mensen’ is verreweg het grootste gedeelte vrouw! Waar zijn de mannen in de yogales? Juist ook voor hen kan yoga een zeer goede aan- of invulling zijn!
Oorspronkelijk was yoga een echte mannenaangelegenheid. In India was yoga aanvankelijk alléén voorbehouden aan mannen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de primary series van de Asthanga yoga waar het accent wordt gelegd op kracht in het bovenlichaam door veel chaturanga’s (‘triceps push up’in mannentaal) te integreren. Nadat Asthanga yoga via Pathabi Jois en David Williams (beiden man!) naar het westen was gebracht, is er blijkbaar toch iets mis gegaan in het evenredig onder de aandacht brengen van yoga onder vrouwen én mannen.
Het is inmiddels bekend dat yoga tal van fysieke en mentale voordelen heeft. Het maakt je sterker en leniger en verbetert je concentratievermogen. Prachtige voordelen die ook voor mannen uitermate belangrijk zijn. En steeds vaker hoor ik ook dat mannen deze voordelen ook zien en zelfs benadrukken! Waarom doen ze dan toch niet massaal aan yoga?

Er zijn hiervoor verscheidene culturele, sociale en psychologische factoren te bedenken. Die zou ik hier nu prachtig uiteen kunnen zetten, maar dat ga ik dus niet doen. 99 % van het gedachtengoed van de gemiddelde man is namelijk samen te vatten als: ‘yoga is voor vrouwen, hippies, geitenwollensokken of zweverige figuren’.

Nee dus! Ik ben toch echt een man en ik heb me nooit in één van die bovengenoemde categorien kunnen plaatsen. Veroordeling komt voort uit onwetendheid is een algemene wijsheid die we allemaal kennen en dat geldt zeker op het gebied van yoga. De volgende reactie hoor ik vaak: ‘yoga? Dat is toch super rustig een beetje lopen ademhalen op een matje?’

Mannen: yoga is niet alleen super rustig ademhalen op een matje en ook niet alleen geschikt voor mensen die zich nog in de jaren ’70 wanen. Ten eerste is het belangrijk om een vorm van yoga te kiezen die bij je past. Hatha yoga is over het algemeen rustig, maar er zijn ook fysiek uitdagende vormen zoals poweryoga en asthanga yoga. In deze vormen train je al je spieren. Zo versterk je onder andere je onderrug, buikspieren (ja, van de juiste yoga krijg je een sixpack) en je schouders: niet meer dan eens zijn deze regio’s probleemgebieden. Zeurende rugpijn of schouders van urenlang in verkeerde houdingen bivakkeren kunnen worden opgelost met yoga. Bierbuikjes of andere vormen van uitpuilende middensecties kunnen flink worden aangepakt met yoga. En dat heeft weer een zeer positieve invloed op lichaam en geest (nog afgezien van de goedkeurende blikken van de andere sexe). Yoga is ook een uitstekende aanvulling op andere sporten om blessures te voorkomen en spierpijn te verminderen.
Maar mannen, helaas kan ik yoga niet degraderen tot gewone workout. Yoga gaat verder. Je verbetert je ademhaling waardoor je niet meer na elke trap die je oploopt 10 keer moet ademhalen om bij te komen. Belangrijker nog: door dieper en vollediger te ademen onderdruk je je sympathische zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor stress en de bijbehorende stresshormonen als cortisol. (handig als je weer eens in de file staat). Probeer maar eens kwaad te zijn als je slechts 6 keer per minuut ademhaalt. Omgekeerd werkt het overigens ook: probeer maar eens rustig te zijn als je aan het hyperventileren bent. Een mooi voorbeeld: tijdens mijn laatste verblijf in Thailand ben ik gaan bungeejumpen. Je zou toch denken dat er zeven kleuren in je onderbroek komen als je daar boven staat. Door mijn ademhaling goed te beheersen, voelde ik echter geen angst, spanning of wat dan ook. Gevolg: als de kalmte zelve sprong ik naar beneden. (wil je ooit de trill van bungeejumpen nog meemaken dan heb je misschien een legitieme reden om niet meteen aan yoga te beginnen…)
Tot slot zijn de mentale voordelen juist voor mannen van belang. Het verbeteren van je concentratievermogen is juist voor ons belangrijk. Zeker als je met je vriendin gaat winkelen en er meerdere op elkaar lijkende jurkjes worden gepast. Als er vervolgens aan jou gevraagd wordt welke het beste staat, dan is het toch wel verdraaid handig als je ze allemaal gezien hebt en niet alleen hebt gedaan alsóf! Ook mindfullness ‘being in the moment’ is voor mannen net zo belangrijk als voor vrouwen. Het is geweldig om elk moment in je leven bewust mee te maken; het gaat tenslotte al zo snel.

Ik zou nog talloze voordelen van yoga kunnen opschrijven, maar ik denk dat we het er inmiddels wel over eens zijn dat je het tenminste een keer moet proberen. Als je het dan nog niet leuk vindt: okay misschien is yoga inderdaad niks voor jou. Maar tot die tijd wil ik je van harte aanbevelen om een keer een les mee te komen doen. Of, als je het aandurft: de yogabootcamp workshop. Dat klinkt in ieder geval al stoer en dat is het ook. Laat je niet weerhouden door vooroordelen en get on the mat!

Laat een bericht achter: